Tour de Sapa

Milujete vietnamskou kuchyni? Nebo rádi zkoušíte nové věci? Pokud se chcete cítit jako na dovolené a ochutnat kousek Vietnamu, moc Vám doporučuji Sapa tour, kterou jsme absolvovali včera. Rezervujte si volný termín u průvodkyně, tři hodiny času a s prázdným žaludkem doražte do pražské Sapy. Vietnamská kuchyně je velmi rozmanitá, míchá v sobě vlivy Asie i Evropy už díky tomu, že byl Vietnam dlouhou dobu pod nadvládou Francouzů.  Ti do Vietnamu přinesli například bagety, které patří také ke specialitám vietnamské kuchyně. Tato vyhlášená lahůdka se jmenuje Bánh mí. Jinak je jednou z nejdůležitějších surovin rýže. Což je pro mě osobně velká výhoda, jelikož je vietnamská kuchyně povětšinou bezlepková.

Jak to teda celé probíhalo? Přivítala nás moc milá slečna Marcela Vuong a ve skupince 8 mi lidí jsme se vydali na procházku. Dozvěděli jsme se spoustu věcí o Vietnamu, naučili se pár základních slovíček, gastronomické zvyklosti a před námi byla první zastávka. V Sapě najdete některé restaurace, které se specializují pouze na jedno či dvě jídla. To proto, že jsou v nich opravdoví specialisti a mají tyto pokrmy dotažené do dokonalosti. Jako první nás potěšila rybí polévka Bún Cá.  Čeká Vás úžasná bylinková jemná chuť polévky provoněná koprem s osmaženými kousky ryby a rýžovými nudlemi. "Rybina" tam ale není vůbec cítit, je skutečně výborná. Další zastávkou byly rýžové závitky Pho Cuon s kousky hovězího masa, čerstvými bylinkami a salátem. Těsto je vařené v páře a jedná se o úplně jinou formu závitků než známe z klasického bistra, protože ty bývají smažené. Byly moc dobré, lehoučké a podávala se k nim omáčka smíchaná ze sójové a rybí.


Přítel pak jako jediný ze skupinky ochutnal místní "specialitu", ke které se nikdo jiný neodvážil. Jmenuje se Balut a jsou to vařené kachní vejce s nevyvinutým zárodkem. Lákavě to nevypadalo, ale prý to bylo moc dobré :-) :-) S plným bříškem jsme si šli odpočinout na místní tržnici, kde seženete veškeré potraviny, ovoce, zeleninu, dochucovadla a další věci potřebné i nepotřebné pro vietnamskou kuchyni. Z pouličního stánku jsme tu ochutnali sladké smažené vdolečky z rýžového těsta plněné mungo fazolemi obalené v cukru. Úžasné!!

Potom jsme měli namířeno na vyhlášený grilovaný bůček, ale jelikož bylo naprosto plno, tak jsme se přesunuli na kachní specialitu. Jednalo se o naprosto delikátní grilovanou kachnu s čerstvým salátem & bylinkami, s vývarem a s rýžovými nudlemi. Na toto si zkuste nechat místo v žaludku, my ho už moc neměli a stojí to za to :-)

Jako poslední jsme si dali dezert Ché buoi který byl pro mě naprosto dokonalý, to si nemůžete nechat ujít. Jedná se o vařenou směs mungo fazolí, tapioky a grepové kúry, to vše zalité kokosovým mlékem. Chutnalo to neskutečně. Mňam. Kdybych neměla pocit, že prasknu, vzala bych si ještě jeden s sebou. Celkově to byl úžasný nejen gastronomický zážitek a panovala tam výborná atmosféra díky super průvodkyni a #blogesrobes, od kterých jsem tuto poukázku dostala jako výhru v soutěži. Pokud byste chtěli zažít něco podobného nebo to věnovat jako dárek, koukněte na Vuong Cooking Class na facebooku.  

Jelikož v Brně nic podobného nemáme, chci Vám alespoň doporučit nejlepší ( pro mě a mé okolí :-) Pho bo polévku. Tu jsem v Sapě už ochutnat nezvládla. Jedná se o hovězí vývar s rýžovými nudlemi, čerstvými bylinkami (mungo klíčky, koriandr, perilla, máta atd. ) a s plátky hovězího masa. Já přidávám ještě chilli papričky. Mám na ní závislost a kdyby to šlo, chodím na ni každý den. Mnoho kamarádů, co jedlo tuto polévku na různých místech se shoduje, že tato je jednoznačně nejlepší a autentická jako ve Vietnamu. Najdete ji v Brně na Olomoucké u "Paní Wo" nebo se jí také říká "Paní Ahoj" :-) . Pokud byste chtěli poradit, kde přesně je, napište mi. Krásný 1. máj, N.